FAQs

Q?

Τι είναι κιβωτιο ταχυτήτων σασμάν

A.

Το κιβώτιο ταχυτήτων (σασμάν) είναι το κομμάτι του οχήματος που παρεμβάλετε μεταξύ συμπλέκτη και διαφορικού και μεταφέρει με διαφορετική ροπή την κίνηση στο διαφορικό. Ονομάζετε έτσι γιατί ουσιαστικά μοιάζει με «κουτι που περιέχουν γρανάζια». Σκοπός του είναι να μεταφέρει την ροπή από τον συμπλέκτη στο διαφορικό και από εκεί στους τροχούς και να δημιουργεί την μεταβλητή σχέση μετάδοσης ωστε να κινήται το όχημα. Ενα όχημα για να ξεκινήσει χρειάζετε μεγάλη ροπή και μικρή ταχυτητα και οσο ανεβάζουμε ταχυτητα τοσο μειώνετε ή απαιτούμενη ροπή. Ετσι με την εμπλοκή γραναζιών διαφορετικής διαμέτρου ή με διαφορετικό αριθμό οδοντώσεων διατηρούμε τις στροφές rpm του κινητήρα κοντά στην ωφέλιμη περιοχή χωρίς να χρειάζετε να χάνουμε απο την ισχύ του και να καταναλώνουμε περισσότερο καύσιμο.

Με λίγα λόγια τα κιβώτια μεταβάλουν την ροπή στρέψης και την ελκτική δύναμη του αυτοκινήτου (του κινητήρα), απομονώνουν την κίνηση (νεκρά) και φυσικά προσφέρουν δυνατότητα οπισθοπορείας (όπισθεν). Χωρίζονται σε πέντε μεγάλες κατηγορίες: στα μηχανικά κιβώτια (τα γνωστά χειροκίνητα), στα κλασικά αυτόματα, στα «ρομποτικά», στα «διπλοσύμπλεκτα» και στα τύπου CVT.

Q?

Κυματισμός στο πλευρικό του ελαστικού?

A.

Η ένωση του σκελετού των ελαστικών Σε μία προσεκτική επιθεώρηση του πλευρικού τοιχώματος του ελαστικού, μπορεί να παρατηρηθεί μερικές φορές μια ελαφρά κυρτότητα υπό μορφή ελαφριού κυματισμού. Αυτό το είδος κυματισμού στο πλευρικό τοίχωμα δεν επηρεάζει την απόδοση των ελαστικών με οποιονδήποτε τρόπο. Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύει την πιο ενισχυμένη περιοχή του πλευρικού τοιχώματος, η οποία είναι η ένωση των δύο άκρων του σώματος, των χορδών του σκελετού.

Μία τέτοια ελαφρά κύρτωση στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού ΔΕΝ επηρεάζει την απόδοση του ελαστικού. Σε περίπτωση αμφιβολιών, το πλευρικό τοίχωμα πρέπει να επιθεωρηθεί και να γίνει εκτίμηση από ειδικευμένο άτομο.

Q?

Τοποθέτησα νέο ψυγείο και έχω πρόωρη ΒΛΑΒΗ σε αυτό?

A.

Τα φορτηγά, καθώς και μερικά επιβατικά αυτοκίνητα, χρησιμοποιούν ψυγεία μεγάλου μεγέθους για την ψύξη του κινητήρα. Αυτοί οι εναλλάκτες θερμότητας έχουν αρκετό βάρος και συχνά αγκαλιάζονται από ένα πλαίσιο τοποθέτησης για ασφαλή τοποθέτηση στο μέρος του κινητήρα. Οι πολλές δονήσεις που προκαλούνται από τη λειτουργία
του κινητήρα καθώς και η κίνηση του οχήματος που επίσης είναι βαρύ, μπορεί να είναι καταστροφικές για μεγάλα και βαριά αλλά και αρκετά εύθραυστα ψυγεία νερού / ή άλλους εναλλάκτες θερμότητας (ψυγεία αέρος / ψυγεία A/C). Αυτός είναι ο λόγος που οι βάσεις απορρόφησης κραδασμών, σινεμπλόκ, εφαρμόζονται στα σημεία προσαρμογής του βραχίονα του εναλλάκτη. Ασφαλίζουν το ανταλλακτικό στο όχημα και εξαλείφουν τους υπερβολικούς κραδασμούς. Το κόστος τους είναι συχνά μηδαμινό για αλλαγή.

Q?

Πότε πρέπει να αλλάζουμε τα ελαστικά σε φορτηγά ανω των 3,5Τn.

A.

Η διάρκεια ζωής και η απόδοση ενός ελαστικού συμφωνα με την MICHELIN nεξαρτόνται από το σχεδιασμό του, τις συνήθειες του οδηγού, τις καιρικές συνθήκες, τους δρόμους και τη φροντίδα τους.
Σημαντικά σημεία:
1- Πέντε χρόνια
Μετά από πέντε χρόνια χρήσης, τα ελαστικά θα πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από κάποιον επαγγελματία.

2- Η δεκαετία είναι το ανώτατο όριο χρήσης
Μετά τα 10 χρόνια χρήσης, η Michelin συνιστά την προληπτική αντικατάστασή των ελαστικών σας με καινούρια, ακόμη και αν δεν έχουν φθαρεί έως το δείκτη φθοράς του πέλματος. Το ίδιο ισχύει και για τη ρεζέρβα.

Q?

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τα ελάστικά μας

A.

Τα ελαστικά σας μπορούν να κρατήσουν περισσότερο εάν ελέγχετε συχνά την πίεση του αέρα, τη φθορά του πέλματός και την ευθυγράμμισή τους.

Q?

Πως επιρεάζει η ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού DOT?

A.

Τα ελαστικά έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, η οποία είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. όπως οι συνθήκες χρήσης, η ταχύτητα, το φορτίο και οι κλιματολογικές συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και για το επίπεδο πίεσης του ελαστικού κατά την τοποθέτησή του στο όχημα αλλά και για τις συνθήκες αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις των μεταπωλητών . Δηλαδή, αυτό που επηρεάζει κυρίως τη γήρανση του ελαστικού είναι οι συνθήκες χρήσης και συντήρησης και ΟΧΙ η ημερομηνία παραγωγής τους.
Αν ένα ελαστικό παράγεται και παραδίδεται σε μια αποθήκη, όπου φυλάσσεται κατάλληλα, χωρίς να εκτίθεται στο φως του ήλιου ή σε υδρογονάνθρακες, και περάσει, ένα χρόνο περιμένοντας να αγοραστεί από έναν οδηγό, η γήρανσή του είναι ακριβώς η ίδια σαν να είχε χρησιμοποιηθεί για τρεις εβδομάδες σε ένα αυτοκίνητο που μετακινούνταν.
Επομένως το ελαστικό αρχίζει, ουσιαστικά, να φθείρεται όταν αρχίσει να χρησιμοποιείται στο όχημά μας.
Ο Όμιλος Michelin εφαρμόζει αυστηρά πρότυπα και πρακτικές στον κύκλο παραγωγής και αποθήκευσης των ελαστικών (οδηγίες από τον ETRTO1), ώστε να εξασφαλίζει το ίδιο επίπεδο απόδοσης και εγγύησης για τα προϊόντα που παρέχει, ανεξάρτητα από την ημερομηνία παραγωγής.

Η Michelin συμβουλεύει, ωστόσο, να αλλάζετε τα ελαστικά σας δέκα χρόνια μετά την ημερομηνία παραγωγής τους, ακόμα και αν δεν έχουν φτάσει το όριο φθοράς. Μετά από πέντε χρόνια πρέπει να ελέγχετε οπωσδήποτε κάθε μήνα την πίεση στα ελαστικά σας.

Q?

Το πέλμα του ελαστικού δείχνει φθαρμένο και στις δύο πλευρές μέσα και εξω?

A.

Το ελαστικό μας δεν έχει την σωστή πίεση αερα εσωτερικά είναι ξεφούσκωτο.

Μειώνει τη διάρκεια ζωής του πέλματος λόγω αυξημένης φθοράς του στους ώμους του ελαστικού
Παράγει υπερβολική θερμότητα, η οποία μειώνει την αντοχή του ελαστικού και μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά του ελαστικού
Μειώνει την οικονομία καυσίμου λόγω αυξημένης αντίστασης κύλισης

Λύση:
Προσθέστε αέρα στο ελαστικό σας μέχρι να φτάσει τη σωστή πίεση αέρα (psi: όπως μετράται από μανόμετρο αέρα).

Για να βρείτε τη σωστή πίεση αέρα, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο κατασκευαστή του οχήματος ή βρείτε την ενδεδειγμένη psi στο αυτοκόλλητο που βρίσκεται στην πόρτα σας.

Q?

Το πέλμα του ελαστικού δείχνει φθαρμένο στο κέντρο

A.

Εχουμε βάλει περισότερο αερα στα ελαστικά μας απο το προβλεπόμενο με αποτέλεσμα το κέντρο του πέλματος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος και να φθείρεται πιο γρήγορα από τις εξωτερικές γωνίες. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, ελέγχετε πάντα τα ελαστικά σας όταν είναι κρύα, πριν οδηγήσετε ή τουλάχιστον τρεις ώρες μετά την οδήγηση.

Λύση:
Αφαιρέστε αέρα από το ελαστικό, χρησιμοποιώντας μανόμετρο αέρα, μέχρι η πίεση του αέρα να συμπίπτει με την psi που συνιστά ο κατασκευαστής του οχήματός σας.

Για να βρείτε τη σωστή πίεση αέρα, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο κατόχου του οχήματος ή βρείτε την ενδεδειγμένη psi στο αυτοκόλλητο που βρίσκεται στην πόρτα σας.

Q?

Η φθορά στα ελαστικά είναι ανομιόμορφη

A.

Η πρώτη διάγνωση είναι Κακή ευθυγράμμιση
Η ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών δείχνει την ανάγκη για ευθυγράμμιση.

Λύση:
Πολλά οχήματα, σήμερα, διαθέτουν πίσω αναρτήσεις που ρυθμίζονται για ευθυγράμμιση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το όχημά σας μπορεί να χρειάζεται είτε ευθυγράμμιση του μπροστινού μέρους («front-end») ή ευθυγράμμιση και των τεσσάρων τροχών («four-wheel»), ανάλογα με τα συμπτώματα που παρατηρείτε. Επισκεφτείτε τον κοντινότερο μεταπωλητή σας για έλεγχο των ελαστικών σας
Περισσότερα για την Ευθυγράμμιση

Μια αλλη περίπτωση μπορεί να προέρχετε απο υπερπίεσης στα ελαστικά.
Το κέντρο του πέλματος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος και φθείρεται πιο γρήγορα από τους ώμους.
Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, να ελέγχετε τα ελαστικά σας όταν είναι κρύα, πριν οδηγήσετε ή τουλάχιστον τρεις ώρες μετά.

Λύση:
Αφαιρέστε αέρα από το ελαστικό, χρησιμοποιώντας μανόμετρο αέρα, μέχρι η πίεση του αέρα να συμπίπτει με την psi που συνιστά ο κατασκευαστής του οχήματός σας. Για να βρείτε τη σωστή πίεση αέρα, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο κατασκευαστή του οχήματος ή βρείτε την ενδεδειγμένη psi στο αυτοκόλλητο που βρίσκεται στην πόρτα σας.